Local cover image
Local cover image
Image from Google Jackets

Αρχαία Ελλάδα, αρχαία Κίνα = Ancient Greece, ancient China : παράλληλη φιλοσοφική σκέψη = parallel philosophical thought / Χρήστος Καφτεράνης, Δημήτρης Ψαλλίδας ; μετάφραση στην αγγλική γλώσσα Χρυσάνθη Παπαστεφανάκη ; προσωπογραφίες Σταματίνα Ντούτσουλη.

By: Καφτεράνης, Χρήστος, 1960- [ Συγγραφέας].
Contributor(s): Καφτεράνης, Χρήστος, 1960-. Αρχαία Ελλάδα, αρχαία Κίνα | Ψαλλίδας, Δημήτρης [ Συγγραφέας] | Μαρινοπούλου, Χρυσάνθη [ Μεταφραστής] | Ντούτσουλη, Σταματίνα [Εικονογράφος] | Ζαχαρόπουλος [Εκδότης].
Material type: TextTextSeries: Αρχαίος ελληνικός και κινεζικός πολιτισμός ; 12.Publisher: Αθήνα : Εκδοτικός οίκος Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, 2018Description: 363, [2] σ. : εικ. ; 25 εκ.ISBN: 978-960-208-952-1.Subject(s): Φιλοσοφία, Ελληνική | Φιλοσοφία, Κινέζικη -- Μέχρι το 221 π.Χ | Φιλοσοφία, Συγκριτική | Φιλόσοφοι, Αρχαίοι | Φιλόσοφοι -- Ελλάδα | Φιλόσοφοι -- Κίνα | Ελλάδα -- Πολιτισμός -- Μέχρι το 146 π.Χ | Κίνα -- Πολιτισμός -- Μέχρι το 221 π.ΧDDC classification: 180 Summary: Η Κίνα και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ανέπτυξαν την παρουσία τους αδιάλειπτα μέσα στην ιστορία. Από τους μυθικούς βασιλιάδες της αρχαίας Κίνας και τους μυθικούς ήρωες της αρχαίας Ελλάδας έως και σήμερα, οι δύο χώρες, χάρη στον πολιτισμό τους, έδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή στον χρόνο και τις ανατροπές που σάρωσαν άλλες ακμάζουσες κοινωνίες και τις οδήγησαν σε εξαφάνιση. Μελετώντας την αρχαία κινεζική και την αντίστοιχη αρχαιοελληνική γραμματεία, σε μια πλειάδα από επιφανείς αρχαίους Κινέζους και Έλληνες στοχαστές, διαπιστώνονται ιδέες με εκπληκτικές αναλογίες ή και ομοιότητες. Στους δύο αυτούς ανθρωπογεωγραφικούς και πολιτισμικούς κύκλους και σε μια ιστορική περίοδο (6ος αιώνας π.Χ. - 3ος αιώνας π.Χ.), που φαίνεται ότι δεν ήταν σε επαφή μεταξύ τους, επιχειρείται με την παρούσα διατριβή να μπουν σε έναν διάλογο οι ιδέες αντίστοιχων στοχαστών και να ψηλαφηθούν οι κοινές διαδρομές, σημεία που συναντιούνται, διαφοροποιήσεις, ταυτότητες, συμμετρίες, αναλογίες, ομοιότητες, συμφωνίες και βεβαίως οι ασυμφωνίες. Προσεγγίζονται ανά ζεύγη, μέσω της συγκριτικής ανάλυσης, οι κοινοί φιλοσοφικοί τόποι δέκα αρχαίων Κινέζων και δέκα αντίστοιχων Ελλήνων στοχαστών, οργανωμένοι γύρω από έναν βασικό κοινό πυρήνα: την οικουμενική αγάπη στον Mo Zi και τον Πυθαγόρα, τη φυσική ροή του κόσμου στον Ηράκλειτο και τον Lao Tse, την ιστοριογραφική διήγηση στον Ηρόδοτο και τον Sima Qian, τους νόμους στον Πρωταγόρα και τον Shang Yang, την ηθική στον Κομφούκιο και τον Σωκράτη, τη σχέση του φυσικού και του μεταφυσικού στον Αντισθένη και τον Zhouang Zi, τη στρατηγική του πολέμου στον Ξενοφώντα και τον Sun Tzu, τη δικαιοσύνη στον Meng Ζi και τον Πλάτωνα, τον φιλοσοφικό ρεαλισμό στον Αριστοτέλη και τον Xun Zi, την πολιτική αποτελεσματικότητα στον Θουκυδίδη και τον Han Fei Tze. Στο εγχείρημα αυτό μας υποστήριξε η άποψη του διαφωτισμού της ελληνικής αρχαιότητας, των σοφιστών, ότι "φύσει πάντα πάντες ομοίως πεφύκαμε" και πως "θεός ουδένα δούλον πεποίηκε, πάντας ελευθέρους αφήκε". Κατά συνέπεια οι άνθρωποι στην οικουμενική τους περιπέτεια, ανεξάρτητα από γεωγραφικές ή άλλες διαφορές, προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στα ίδια ζητήματα.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Call number Status Date due Barcode Item holds
Books Books ΚΔΒΚ
Δανειστική συλλογή - Αναγνωστήριο
180 ΚΑΦ (Browse shelf(Opens below)) Available 19272019
Total holds: 0
Browsing ΚΔΒΚ shelves, Shelving location: Δανειστική συλλογή - Αναγνωστήριο Close shelf browser (Hides shelf browser)
No cover image available
180 ZEL Ιστορία της ελληνικής φιλοσοφίας / | Τσέλλερ, Νέστλε ; μετάφραση από την δεκάτη τρίτη έκδοση Χ. Θεοδωρίδη 180 ΓΙΑ Η αλήθεια για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους / | Παντελής Γιαννουλάκης 180 ΚΑΛ Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι / | Βασίλης Κάλφας και Γιώργος Ζωγραφίδης 180 ΚΑΦ Αρχαία Ελλάδα, αρχαία Κίνα = Ancient Greece, ancient China : | παράλληλη φιλοσοφική σκέψη = parallel philosophical thought / | Χρήστος Καφτεράνης, Δημήτρης Ψαλλίδας ; μετάφραση στην αγγλική γλώσσα Χρυσάνθη Παπαστεφανάκη ; προσωπογραφίες Σταματίνα Ντούτσουλη. 180 ΣΔΡ Αι περί ειμαρμένης αντιλήψεις εν τη αρχαιότητι / | Ε. Δ. Σδράκα 181 CON Τα ανάλεκτα του Κομφούκιου : | φιλοσοφικές συνομιλίες με τους μαθητές του / | εισαγωγή, μετάφραση, ερμηνευτικές σημειώσεις Σωτήρης Χαλικιάς 181 CON Τα ανάλεκτα του Κομφούκιου : | φιλοσοφικές συνομιλίες με τους μαθητές του / | εισαγωγή μετάφραση ερμηνευτικές σημειώσεις Σωτήρης Χαλκιάς.

Περιλαμβάνει ελληνικό και αγγλικό κείμενο σε αντικριστές σελίδες

Η Κίνα και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ανέπτυξαν την παρουσία τους αδιάλειπτα μέσα στην ιστορία. Από τους μυθικούς βασιλιάδες της αρχαίας Κίνας και τους μυθικούς ήρωες της αρχαίας Ελλάδας έως και σήμερα, οι δύο χώρες, χάρη στον πολιτισμό τους, έδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή στον χρόνο και τις ανατροπές που σάρωσαν άλλες ακμάζουσες κοινωνίες και τις οδήγησαν σε εξαφάνιση.

Μελετώντας την αρχαία κινεζική και την αντίστοιχη αρχαιοελληνική γραμματεία, σε μια πλειάδα από επιφανείς αρχαίους Κινέζους και Έλληνες στοχαστές, διαπιστώνονται ιδέες με εκπληκτικές αναλογίες ή και ομοιότητες.

Στους δύο αυτούς ανθρωπογεωγραφικούς και πολιτισμικούς κύκλους και σε μια ιστορική περίοδο (6ος αιώνας π.Χ. - 3ος αιώνας π.Χ.), που φαίνεται ότι δεν ήταν σε επαφή μεταξύ τους, επιχειρείται με την παρούσα διατριβή να μπουν σε έναν διάλογο οι ιδέες αντίστοιχων στοχαστών και να ψηλαφηθούν οι κοινές διαδρομές, σημεία που συναντιούνται, διαφοροποιήσεις, ταυτότητες, συμμετρίες, αναλογίες, ομοιότητες, συμφωνίες και βεβαίως οι ασυμφωνίες.

Προσεγγίζονται ανά ζεύγη, μέσω της συγκριτικής ανάλυσης, οι κοινοί φιλοσοφικοί τόποι δέκα αρχαίων Κινέζων και δέκα αντίστοιχων Ελλήνων στοχαστών, οργανωμένοι γύρω από έναν βασικό κοινό πυρήνα: την οικουμενική αγάπη στον Mo Zi και τον Πυθαγόρα, τη φυσική ροή του κόσμου στον Ηράκλειτο και τον Lao Tse, την ιστοριογραφική διήγηση στον Ηρόδοτο και τον Sima Qian, τους νόμους στον Πρωταγόρα και τον Shang Yang, την ηθική στον Κομφούκιο και τον Σωκράτη, τη σχέση του φυσικού και του μεταφυσικού στον Αντισθένη και τον Zhouang Zi, τη στρατηγική του πολέμου στον Ξενοφώντα και τον Sun Tzu, τη δικαιοσύνη στον Meng Ζi και τον Πλάτωνα, τον φιλοσοφικό ρεαλισμό στον Αριστοτέλη και τον Xun Zi, την πολιτική αποτελεσματικότητα στον Θουκυδίδη και τον Han Fei Tze.

Στο εγχείρημα αυτό μας υποστήριξε η άποψη του διαφωτισμού της ελληνικής αρχαιότητας, των σοφιστών, ότι "φύσει πάντα πάντες ομοίως πεφύκαμε" και πως "θεός ουδένα δούλον πεποίηκε, πάντας ελευθέρους αφήκε". Κατά συνέπεια οι άνθρωποι στην οικουμενική τους περιπέτεια, ανεξάρτητα από γεωγραφικές ή άλλες διαφορές, προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στα ίδια ζητήματα.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image
Powered by AltSol

Powered by Koha