Local cover image
Local cover image
Image from Google Jackets

Ναζισμός και γερμανικός χαρακτήρας : δοκίμιο πάνω στην κατάρρευση του πολιτισμού / Νόρμπερτ Ελίας ; μετάφραση Γιάννης Πεδιώτης, Γιάννης Θωμαδάκης ; επιμέλεια Θάνος Σαμαρτζής.

By: Elias, Norbert, 1897-1990 [ Συγγραφέας].
Contributor(s): Σαμαρτζής, Θάνος [ Επιμελητής] | Θωμαδάκης, Γιάννης [ Μεταφραστής] | Πεδιώτης, Γιάννης [ Μεταφραστής] | Elias, Norbert, 1897-1990. Ναζισμός και γερμανικός χαρακτήρας : δοκίμιο πάνω στην κατάρρευση του πολιτισμού | Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης [Εκδότης].
Material type: TextTextSeries: Προοπτικές ; 11.Publisher: Ηράκλειο Κρήτης : Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015Description: 179, [3] σ. ; 21 εκ.ISBN: 978-960-524-439-2.Uniform titles: Der Zusammenbruch der Zivilisation Subject(s): Εθνικά χαρακτηριστικά, Γερμανικά | Εθνικισμός -- Γερμανία | Πολιτική κουλτούρα -- Γερμανία -- 20ός αι | Γερμανία -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ός αιDDC classification: 306.2 Abstract: Η αγάπη για την πατρίδα που διατυμπάνιζαν οι Ναζί και στο όνομα της οποίας συσπείρωσαν μεγάλα τμήματα του γερμανικού λαού δεν ήταν αγάπη για την αληθινή Γερμανία, για τη Γερμανία όπως αυτή ήταν στην πραγματικότητα. Η αγάπη τους δεν αφορούσε μια Γερμανία που είναι ένα έθνος μεταξύ άλλων ισότιμων εθνών. Ήταν αγάπη για μια Γερμανία όπως αυτή όφειλε να είναι σύμφωνα με τα αισθήματά τους: μια Γερμανία μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά έθνη. Ήταν αγάπη για μια Γερμανία ιδεατή. Ούτε ο Χίτλερ αγαπούσε τη Γερμανία όπως πραγματικά ήταν. Αυτό που αγαπούσε ήταν μια οπτασία της Γερμανίας και του μεγαλείου της. Ο ναζιστικός πόλεμος και η όλη θηριωδία εκείνων των ετών ήταν η απέλπιδα κίνηση ενός έθνους που καταποντιζόταν ταχύτατα σε θέση δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Οι Γερμανοί είδαν αυτό τον πόλεμο ως την ύστατη απόπειρά τους να φανούν αντάξιοι της ιδεατής τους αυτοεικόνας. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήταν ανάγκη να εξοντωθούν εκατομμύρια Εβραίοι για να μάθουν οι Γερμανοί να ζουν με μια λιγότερο λαμπερή εικόνα του εαυτού τους. Σπανίως, όμως, ισχυροί κοινωνικοί σχηματισμοί συμβιβάζονται ειρηνικά με τον περιορισμό της ισχύος τους. Στρέφονται ξανά και ξανά σε ηγέτες που προβάλλουν ενώπιόν τους την εικόνα ενός υπέρτερου μεγαλείου, που απευθύνονται σ’ αυτούς στο όνομα υψηλών αξιών και τους καλούν ν’ αντισταθούν στην απειλή και να πολεμήσουν για τη συλλογική ανωτερότητα και τα ιδανικά της. Όπως τα άγρια ζώα, έτσι και τα ισχυρά έθνη γίνονται πολύ επικίνδυνα όταν νιώσουν στριμωγμένα, όταν αισθανθούν ότι η ισορροπία δυνάμεων γέρνει σε βάρος τους, ότι οι αξίες τους απειλούνται κι η υπεροχή τους αργοσβήνει. Όταν παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα, οι άνθρωποι συνήθως καταφεύγουν στη βία. Και τότε ξεσπούν πόλεμοι. Ο Νόρμπερτ Ελίας έγραψε αυτό το δοκίμιο το 1961/62, με αφορμή τη δίκη του 'Αιχμαν που διεξαγόταν εκείνο τον καιρό στην Ιερουσαλήμ. Το δημοσίευσε 30 περίπου χρόνια αργότερα, ένα έτος πριν τον θάνατό του.
List(s) this item appears in: Αγορά Βιβλίων 2017
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Call number Copy number Status Date due Barcode Item holds
Books Books ΚΔΒΚ
Δανειστική συλλογή - Αναγνωστήριο
306.2 ELI (Browse shelf(Opens below)) Available 90352016
Books Books ΚΔΒΚ
Δανειστική συλλογή - Αναγνωστήριο
306.2 ELI (Browse shelf(Opens below)) αντ.1 Available 03522017
Books Books ΚΔΒΚ
Δανειστική συλλογή - Αναγνωστήριο
306.2 ELI (Browse shelf(Opens below)) αντ.2 Available 04922021
Total holds: 0
Browsing ΚΔΒΚ shelves, Shelving location: Δανειστική συλλογή - Αναγνωστήριο Close shelf browser (Hides shelf browser)
No cover image available
No cover image available
306.08 PAZ Ο λαβύρινθος της μοναξιάς / | Οκτάβιο Πάς ; εισαγωγικό σημείωμα, μετάφραση, σημειώσεις Ντιάνα Μπόμπολου 306.09 FER Ο μεγάλος εκφυλισμός : | πώς παρακμάζουν οι θεσμοί και πεθαίνουν οι οικονομίες / | Niall Ferguson ; μετάφραση Νίκος Ρούσσος. 306.1 PAL Κουλτούρες της νύχτας : | νυχτερινές περιηγήσεις στις ιστορίες παράβασης από το μεσαίωνα μέχρι σήμερα / | Bryan D. Palmer ; μετάφραση Τρισεύγενη Παπαϊωάννου. 306.2 ELI Ναζισμός και γερμανικός χαρακτήρας : | δοκίμιο πάνω στην κατάρρευση του πολιτισμού / | Νόρμπερτ Ελίας ; μετάφραση Γιάννης Πεδιώτης, Γιάννης Θωμαδάκης ; επιμέλεια Θάνος Σαμαρτζής. 306.2 ELI Ναζισμός και γερμανικός χαρακτήρας : | δοκίμιο πάνω στην κατάρρευση του πολιτισμού / | Νόρμπερτ Ελίας ; μετάφραση Γιάννης Πεδιώτης, Γιάννης Θωμαδάκης ; επιμέλεια Θάνος Σαμαρτζής. 306.2 ELI Ναζισμός και γερμανικός χαρακτήρας : | δοκίμιο πάνω στην κατάρρευση του πολιτισμού / | Νόρμπερτ Ελίας ; μετάφραση Γιάννης Πεδιώτης, Γιάννης Θωμαδάκης ; επιμέλεια Θάνος Σαμαρτζής. 306.2 ΔΟΣ Ιχνηλατώντας την κοινωνία / | Δημήτρη Σ. Δόσχορη

Η αγάπη για την πατρίδα που διατυμπάνιζαν οι Ναζί και στο όνομα της οποίας συσπείρωσαν μεγάλα τμήματα του γερμανικού λαού δεν ήταν αγάπη για την αληθινή Γερμανία, για τη Γερμανία όπως αυτή ήταν στην πραγματικότητα. Η αγάπη τους δεν αφορούσε μια Γερμανία που είναι ένα έθνος μεταξύ άλλων ισότιμων εθνών. Ήταν αγάπη για μια Γερμανία όπως αυτή όφειλε να είναι σύμφωνα με τα αισθήματά τους: μια Γερμανία μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά έθνη. Ήταν αγάπη για μια Γερμανία ιδεατή. Ούτε ο Χίτλερ αγαπούσε τη Γερμανία όπως πραγματικά ήταν. Αυτό που αγαπούσε ήταν μια οπτασία της Γερμανίας και του μεγαλείου της. Ο ναζιστικός πόλεμος και η όλη θηριωδία εκείνων των ετών ήταν η απέλπιδα κίνηση ενός έθνους που καταποντιζόταν ταχύτατα σε θέση δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Οι Γερμανοί είδαν αυτό τον πόλεμο ως την ύστατη απόπειρά τους να φανούν αντάξιοι της ιδεατής τους αυτοεικόνας. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήταν ανάγκη να εξοντωθούν εκατομμύρια Εβραίοι για να μάθουν οι Γερμανοί να ζουν με μια λιγότερο λαμπερή εικόνα του εαυτού τους. Σπανίως, όμως, ισχυροί κοινωνικοί σχηματισμοί συμβιβάζονται ειρηνικά με τον περιορισμό της ισχύος τους. Στρέφονται ξανά και ξανά σε ηγέτες που προβάλλουν ενώπιόν τους την εικόνα ενός υπέρτερου μεγαλείου, που απευθύνονται σ’ αυτούς στο όνομα υψηλών αξιών και τους καλούν ν’ αντισταθούν στην απειλή και να πολεμήσουν για τη συλλογική ανωτερότητα και τα ιδανικά της. Όπως τα άγρια ζώα, έτσι και τα ισχυρά έθνη γίνονται πολύ επικίνδυνα όταν νιώσουν στριμωγμένα, όταν αισθανθούν ότι η ισορροπία δυνάμεων γέρνει σε βάρος τους, ότι οι αξίες τους απειλούνται κι η υπεροχή τους αργοσβήνει. Όταν παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα, οι άνθρωποι συνήθως καταφεύγουν στη βία. Και τότε ξεσπούν πόλεμοι. Ο Νόρμπερτ Ελίας έγραψε αυτό το δοκίμιο το 1961/62, με αφορμή τη δίκη του 'Αιχμαν που διεξαγόταν εκείνο τον καιρό στην Ιερουσαλήμ. Το δημοσίευσε 30 περίπου χρόνια αργότερα, ένα έτος πριν τον θάνατό του.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image
Powered by AltSol

Powered by Koha