Αν θέλεις την ισότητα, γιατί είσαι τόσο πλούσιος / | Τζέραλντ Άλλαν Κόεν ; μετάφραση Μιχάλης Παπανικολάου, Αργύρης Παπασυριόπουλος

Cohen, Gerald Allan, 1941-2009

Αν θέλεις την ισότητα, γιατί είσαι τόσο πλούσιος / Τζέραλντ Άλλαν Κόεν ; μετάφραση Μιχάλης Παπανικολάου, Αργύρης Παπασυριόπουλος - Ηράκλειο : Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016 - 341 σ. : πίν. ; 21 εκ. - Προοπτικές ; 15 .

Τίτλος πρωτοτύπου: If you're an egalitarian, how come you're so rich

Πώς επιτυγχάνεται η κοινωνική δικαιοσύνη; Θα επέλθει νομοτελειακά μέσα από την αυτοκατάργηση του καπιταλισμού, όπως υποστηρίζει ο μαρξισμός; Αρκούν για τη διασφάλισή της οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ισχυρίζεται ο πολιτικός φιλελευθερισμός; Στο βαθύτατα προσωπικό αυτό βιβλίο, ο Τζ. Α. Κοέν -ο διαπρεπέστερος εκπρόσωπος του αναλυτικού μαρξισμού και ένας από τους κορυφαίους αγγλοσάξονες πολιτικούς φιλοσόφους του 20ού αιώνα- ασκεί κριτική και στις δύο αντιλήψεις, κινούμενος ανάμεσα στην ιστορία των ιδεών και την πολιτική φιλοσοφία. Ο Κοέν απορρίπτει τη μαρξιστική πίστη στο αναπόφευκτο της ισότητας αλλά και τον φιλελεύθερο ισχυρισμό ότι η δικαιοσύνη είναι τελικά νομικό ζήτημα. Πιστεύει πως μια αλλαγή στο ήθος, στον τρόπο που οι άνθρωποι παίρνουν τις καθημερινές τους αποφάσεις, είναι απαραίτητη για την επίτευξη της ισότητας και την πραγμάτωση της δικαιοσύνης. Δεν αρκεί ούτε η ιστορία ούτε γενικώς η πολιτική - απαιτείται πρώτα απ’ όλα μια ηθική επανάσταση, μια επανάσταση στην ανθρώπινη ψυχή. Αν θέλεις την ισότητα, καταλήγει ο Κοέν, δεν μπορείς να είσαι τόσο πλούσιος.

978-960-524-471-2


Θρησκεία και κοινωνικά προβλήματα
Ισότητα
Κοινωνική δικαιοσύνη
Κομμουνισμός
Μαρξιστική φιλοσοφία
Φιλελευθερισμός

303.3
Powered by AltSol

Powered by Koha